Checklist internationaal werven

  • door

Checklist internationaal wervenOndanks de recessie zijn er nog genoeg sectoren die niet de juiste mensen kunnen vinden. Denk maar aan de techniek, ICT en wetenschap. Over de grens werven kan dan een goede oplossing zijn, maar dat werkt anders dan werven binnen de grenzen. In deze checklist van Nr29 leest u hoe u goed voorbereid internationaal kunt werven.

Checklist

Hieronder 9 tips om goed voorbereid in het buitenland te werven:

1. Doelgroepkennis

Zorg dat u eerst goed weet wie u zoekt. Met een goede vacature intake krijgt u een goed beeld van de functie en dat helpt bij vragen als: moet men Nederlands kunnen spreken en hoe belangrijk zijn culturele verschillen bij het invullen van de vacature.

2. Waar gaat u werven?

Het buitenland is groot, dus is het goed om niet in het wilde weg te gaan werven, maar een of meerdere specifieke landen te kiezen. Bijvoorbeeld omdat u weet dat in die landen de doelgroep oververtegenwoordigd is, graag naar Nederland wil komen, zich makkelijk aanpast of makkelijk Nederlands kan leren.

3. Individuele aanpak

Het beste kunt u mensen internationaal individueel werven en niet in een groep. Mocht u toch u meerdere mensen tegelijk werft uit hetzelfde land is het goed dat u ze niet bij elkaar plaatst in de organisatie. Wanneer ze verspreid in de organisatie aan de gang gaan, zullen ze sneller integreren. Ook als u wilt dat mensen zich definitief vestigen is het goed mensen niet bij elkaar in een woning te zetten.

Hele checklist lezen?

Neem dan een abonnement op amcexpert.nl en lees het artikel 9 tips om succesvol internationaal te werven. Amcexpert.nl is dé online kennisbank op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en is een initiatief van Nr29.