Meteen naar de inhoud

Geeft u uw eigen Epke’s en Ranomi’s wel de kans?

  • door

Biedt u uw eigen Epke's en Ranomi's wel de kans?De Olympische Spelen zitten erop. Gisteren zijn de Nederlandse sporters binnengehaald en gehuldigd in Den Bosch. Nederland kreeg vleugels door de prestaties van een aantal landgenoten die uitblinken in sport. Ook in uw organisatie heeft u een aantal Epke’s en Ranomi’s die de rest van de organisatie kunnen laten excelleren. Maar dan moet u ze wel de kans geven.

Koester talent en bewierook toptalent

Iedereen heeft talent vind ik. Maar toptalent is schaars. In de sport gaat dit al jaren zo. Binnen sportclubs kan iedereen zich ontwikkelen, maar de echte toppers spelen op hun 16e al bij het eerste team. Ze krijgen meer begeleiding, aandacht en coaching om tot topprestaties te komen. En in de slipstream van hun prestaties geven ze hun team of zelfs sportclub vleugels. Binnen uw organisatie werkt het net zo. Iedere medewerker binnen uw organisatie heeft recht op ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden, maar toch moet u de echte toppers nog meer kansen geven. Met toptalenten creëert u nieuw (top)talent. De prestatie van Epke Zonderland betekent een run op turnverenigingen. En hockeyverenigingen worden ook overspoeld met nieuwe enthousiastelingen. Geeft u de Epke’s, Dorian’s en Ranomi’s in uw organisatie ook de mogelijkheid om topprestaties te leveren?

Toptalent als ambassadeur

Advertentie van Randstad met Epke Zonderland in FDAls werkgever moet u toptalent gebruiken om waar ze goed in zijn, maar ook als ambassadeur. Om intern medewerkers te behouden en extern om nieuwe medewerkers te trekken. Denk aan het geven van presentaties en gastcolleges of het delen van hun verhaal in testimonials of advertenties. Randstad weet dit als geen ander en ondersteunt topsport al sinds 1997. En waar mogelijk zet de uitzender dit talent in om medewerkers te motiveren en nieuwe klanten of medewerkers aan te trekken. Zo stond gisteren een grote advertentie in het FD waarin Epke wordt bedankt. En ook de NS liet zich de kans niet ontnemen om bij het onthaal in Den Bosch gistermiddag jong talent te laten inspireren door toptalent uit Londen zoals judoca Edith Bos die met jonge fans (aankomend talent?) op de foto ging (zie onderaan deze pagina).

Vier jaar

De Olympische Spelen zijn om de vier jaar. Als werkgever zult u iedere dag topprestaties moeten leveren. Wacht dus niet te lang met uw toptalent vleugels te geven. Des te sneller tilt u uw hele organiatie naar een hoger plan. De gouden medaille heeft u misschien niet meteen binnen, maar zelfs met brons krijgt u de handen op elkaar…

Bert Meerstadt van NS met judoca Edith Bosch en een fan/jong talentFoto: NS/Bibi Neuray