Flexibelere arbeidsmarkt begint bij vast contract

  • door

Flexibelere arbeidsmarkt begint bij vast contractMinister Henk Kamp van Sociale Zaken wil de arbeidsmarkt verder flexibiliseren. Werknemers moeten langer en vaker een tijdelijk contract kunnen krijgen, maakte Kamp deze week bekend. Zijn belangrijkste motivatie is dat werkgevers hierdoor meer gaan investeren in opleidingen van werknemers. De wens is de vader van de gedachte…

Averechts effect voor loyaliteit

Kamp redeneert dat werkgevers meer gaan investeren in opleidingen van tijdelijke krachten omdat de terugverdientijd toeneemt voor werkgevers. Maar dit wordt totaal niet onderbouwd met cijfers. Sterker nog, het heeft een averechts effect op de betrokkenheid en loyaliteit. Medewerkers zullen namelijk zelf eerder van baan verwisselen, omdat ze minder betrokken zijn. Met als gevolg productiviteitsverlies voor e werkgever. En bij het wisselen van baan nemen goede werknemers ook nog klanten mee.

Nieuwe medewerkers willen flexibiliteit

Nieuwe generaties op de arbeidsmarkt zullen nergens meer 10 jaar werken. Dus waarom flexibele contracten oprekken naar 7 jaar. Tegen de tijd dat het contract is afgelopen, is de gemiddelde medewerker al van baan verwisseld. Beter is het om de hele arbeidsmarkt flexibeler te maken. En niet het deel wat al flexibel is, nog flexibeler te maken.

Maak vaste contracten flexibeler

De arbeidsmarkt wordt pas echt flexibel door vaste contracten flexibeler te maken. Te beginnen bij het verschil tussen ambtenaren en niet-ambtenaren. Het is niet meer van deze tijd dat mensen in overheidsdienst worden voorgetrokken en minder makkelijk ontslag kunnen krijgen dan ‘gewone’ werknemers. De arbeidsmarkt flexibeler maken door het ontslagrecht te versoepelen biedt ook mogelijkheden. Zelfs de PvdA ziet het niet meer als ‘no go area’. Het kabinet heeft echter meer last van gedoogpartner PVV, die niets wil horen van versoepeling van het onslagrecht.

Pensioenen en hypotheken ook flexibeler

Bij een flexibelere arbeidsmarkt is het wel van belang dat zaken als pensioenen en hypotheken meeveranderen. Medewerkers moeten makkelijker zelf een pensioen kunnen opbouwen. Doordat medewerkers in hun carriere minimaal 8 werkgevers zullen hebben moet het pensioenstelsel flexibeler worden. Anders hop je van pensioengat naar pensioengat. En banken moeten ook flexibeler worden als het gaat om hypotheekverstrekking. De enige reden dat iemand anno 2012 een vaste baan wil, is omdat je anders geen hypotheek kunt krijgen. Ik ben benieuwd welke markt het eerst flexibeler wordt: de arbeidsmarkt of de hypotheekmarkt…