Meteen naar de inhoud

2011: het jaar van de actief zoekende

  • door

2011: het jaar van de actief zoekendeNa 2 jaar storm op de arbeidsmarkt, lijkt in 2011 de zon weer te gaan schijnen. Bedrijven zijn positief over 2011 en het aantal uitzenduren is in december 2010 met 12% toegenomen. Werknemers krijgen steeds meer vertrouwen en worden weer actief. Een aantal cijfers op een rij die onderbouwen dat in 2011 het aantal actief zoekenden op de arbeidsmarkt zal stijgen.

Groei aantal vacatures

Het aantal vacatures zal in 2011 toenemen verwacht het UWV. De werkloosheid zal verder dalen in 2011. Er worden met name meer banen verwacht in de sectoren zorg en welzijn. De minst kansrijke groepen, ouderen, laaggeschoolden en langdurig werklozen, profiteren het minst van het herstel op de arbeidsmarkt. Ook in 2012 en 2013 zal het werkloosheidscijfer blijven dalen is de verwachting. Als gevolg van de vergrijzing zal er in sommige branches krapte ontstaan, zoals in de zorg waardoor werkgevers weer beginnen met arbeidsmarktcommunicatie. Wanneer werknemers zien dat er meer passende vacatures zijn, vergroot dit de kans dat ze in beweging komen. Zeker wanneer hun huidige werkgever de afgelopen twee jaar weinig heeft gedaan aan binden en boeien.

Stijging van het aantal ZZP’ers

De crisis op de arbeidsmarkt manifesteerde zich de afgelopen jaren het meest nadrukkelijk op de markt voor zzp’ers. Deze groep lijkt echter ook als eerste weer te profiteren van het, zij het voorzichtige, herstel van de economie. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 8 december 2010 naar buiten bracht bleek dat het aantal zzp`ers in Nederland inmiddels weer opliep tot 700.000.

Ook FNV Zelfstandigen ziet erg veel optimisme om zich heen. Het ergste is niet voor iedereen voorbij, maar het gaat weer de goede kant op. FNV verwacht dat na de dip ook in de zorg en het onderwijs de opmars van de zzp’er weer zal worden ingezet, in navolging van de media, de bouw en de transport- en de IT-sector.

Medewerkersvertrouwen gestegen

Volgens de Randstad Werkmonitor is het vertrouwen van werknemers in het vinden van een nieuwe baan in 2010 weer gestegen. Het vertrouwen is hiermee nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis, maar begeeft zich wel in een stijgende lijn en groeit voor het eerst in twee jaar weer.

Nieuwe baan vinden meest populaire werkvoornemen

Veel Nederlanders nemen zich voor in 2011 een nieuwe baan te zoeken. Dit blijkt uit een recente poll van Monsterboard.nl onder 850 bezoekers van de site. Maar liefst 70% zegt als goede voornemen uit te kijken naar een nieuwe werkgever. Salarisverhoging staat op de tweede plaats als goede voornemen voor 2011. Veel minder populair zijn het oppikken van een studie/cursus en het maken van promotie. Volgens Monsterboard merken professionals de eerste signalen van economisch herstel. Ze worden weer wat positiever over hun kansen op een nieuwe baan. De afgelopen jaren kozen veel werknemers voor de veiligheid van hun vaste werkplek. Toen waren studie en promotie juist populaire manieren om de eigen arbeidssituatie te verbeteren.

Geef een reactie