Meteen naar de inhoud

Checklist onboardingprogramma

  • door

Checklist onboardingprogrammaHet duurt minimaal een half jaar voordat een nieuwe medewerker helemaal is ingewerkt. Met alleen een introductiebijeenkomst op de eerste werkdag bent u er zeker nog niet. In de checklist van januari 2012 van Nr29 leest u niet alleen het belang van een gedegen onboardingprogramma, maar krijgt u ook 10 stappen voor een goed onboardingprogramma.

Meer dan introductiebijeenkomst

In nogal wat organisaties krijgen nieuwe medewerkers alleen een introductiebijeenkomst van een (halve) dag en worden zij verder op de werkplek ingewerkt. En na een paar weken wordt er van de nieuwe medewerker verwacht dat deze is ingewerkt. Het duurt echter minimaal een half jaar voordat een nieuwe medewerker helemaal is ingewerkt. Als werkgever zult u dus een introductieprogramma moeten hebben dat zich ook uitstrekt tot deze periode.

Belang van een goede introductie

Investeren in een goede introductieperiode is belangrijk. Het bevestigt de keuze van de nieuwe werknemer en geeft hem of haar vertrouwen doordat ze zien dat er in hen wordt geïnvesteerd. Verder is een goed ingewerkte medewerker niet alleen sneller productief, maar ook de kwaliteit van het geleverde is beter. Ook verhoogt een goed introductieprogramma de betrokkenheid en zorgt het dat verloop wordt tegengegaan. Last but not least toont het introductieprogramma goed werkgeverschap. Een werkgever met een gedegen introductieprogramma heeft een voorsprong op concurrenten.

Hele checklist lezen?

Neem dan een abonnement op amcexpert.nl en lees het artikel ‘10 stappen voor een goed introductieprogramma‘. Amcexpert.nl is dé online kennisbank op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en is een initiatief van Nr29.